Tilskud fra Offerfonden: 355.000 kr. inkl. moms.
Center for Seksuelt Misbrugte Syd – Frivilligsektion
Sønderjylland, Fyn
Projektbeskrivelse
SCM-syd frivilligsektionens mission er at tilbyde voksne med senfølger efter seksuelle overgreb i barndommen en sammenhængende, helhedsorienteret indsats gennem formidling, rådgivning, støtte og sociale tilbud, for at forbedre målgruppens aktuelle livssituation, i forhold til at reducere de fysiske, psykiske og sociale skadevirkninger af overgrebene.
Projektet skal skabe differentierede tilbud, der kan skabe et flow, så centeret bliver fremtidssikret og undgår venteliste eller afvisning af brugere. En anden del af projektet består i at opsamle og dokumentere den specialiserede viden, som centeret har oparbejdet, via podcast og formidlingsvideoer. Formidlingsmaterialet skal bruges til at formidle til samarbejdspartnere, nye frivillige og alle senfølgeramte. En del af læringsmaterialet vil blive frit tilgængeligt på ansøgers hjemmeside. Derudover skal en del af materialet bruges til de mange oplæg, de holder eksternt på uddannelsesinstitutioner og ved deres mange samarbejdspartnere, f.eks. i kommuner og psykiatrien.
Frivilligsektionen har 65 frivillige, der alle vil blive involveret i udviklingsprocessen, nogle i større grad end andre, men alle skal gennemgå kurser i nye arbejdsopgaver og nye tilbud, når disse skalimplementeres. En del frivillige vil få centrale ansvarsområder og opgaver i projektet. Dette vil betyde mange frivillige arbejdstimer ind i projektet, samt mulighed for at fastholdedygtige frivillige samt rekruttere nye.
Ved en spørgeskemaundersøgelse udført af CSM-syd, fandt de, at mange fravalgte tilbud på trods af, at de i virkeligheden havde et udækket socialt behov, fordi det var blevet for stort, uoverskueligt og voldsomt et værested for mennesker med de sværeste senfølger, som f.eks. PTSD. Vi har derfor et veldokumenteret materiale, der har afdækket behovet for en udviklingsproces af frivilligsektionens sociale tilbud.
Projektresumé
CSM-syd Frivilligsektionens mission er at tilbyde voksne med senfølger efter seksuelle overgreb i barndommen en sammenhængende, helhedsorienteret indsats gennem formidling, rådgivning, støtte og sociale tilbud, for at forbedre målgruppens aktuelle livssituation, i forhold til at reducere de fysiske, psykiske og sociale skadevirkninger af overgrebene. Formålet var at skabe differentierede tilbud i centeret, gennem en udviklingsproces, så vi kunne rumme den voksende målgruppe og fastholde de særligt sårbare. Ligeledes var formålet at sikre den specialiserede viden om senfølger, der er i centeret via Podcast og læringsvideoer.
Der er afviklet et udviklingsseminar med frivillige og ansatte i november 2021, som kickstartede projektet. Her blev der arbejdet med bruger-, så vel som frivilligrejse, således at vi fik kompetencerne til at skabe differentierede tilbud til målgruppen for at imødekomme det stigende behov. Efterfølgende har der været undervisning af frivillige og med hjælp og støtte fra en udviklingskonsulent gennem udviklingsprocessen.
Opstart og drift af diverse tilbud, som har omfattet følgende tilbud:
Museumsgrupper, læsegruppe, musik som Heling, seksualitet og sanselighed, Efterværnsgruppe, Strikkegruppe, ungegrupper, MediYoga, Senfølgegruppe og Mad sundhed og livskvalitet samt sang og højtlæsning.
Udbredelse af materiale og optagelse af Podcast, udarbejdelse af cases til læringsvideoer og optagelse ligger på hjemmesiden.
Alle planlagte aktiviteter er gennemført – og flere end forventet. Vi har undgået venteliste til vores center i projektperioden trods stigende efterspørgsmål. Vi er lykkes med at skabe flere rum i det sociale tilbud, der derved kan rumme flere brugere, også særligt sårbare brugere. Der er udviklet en ”brugerrejse” for at skabe flow i centeret. Vi har kompetenceudviklet alle frivillige til de nye tilbud.
Vi har gennemført kvantitative spørgeskemaer. For nogle gruppeforløb har deltagerne udfyldt både ved opstart og ved afslutning, ved andre er der udfyldt ved afslutningen. Endeligt er der også gennemført mundtlige evalueringer ved alle gruppeafslutninger.